Bijzondere zintuigen

Echolocatie

De walvis gebruikt zijn ogen minder goed om dat ze met behulp van echolocatie weten waar ze moeten zwemmen. Ze zenden bepaalde signaaltjes uit die dan weer terugkaatsen tegen een voorwerp. Zo kunnen ze bepalen waar voorwerpen of wezens zich bevinden. Het werkt erg goed. Zo werkt het beter dan een blinde die tastend door een kamer loopt. Dit zintuig komt bij meerdere dieren voor. Zoals bij vleermuizen en andere walvissen zoals dolfijnen.

Het Kinzintuig

Wetenschappers hebben een nieuw zintuig ontdekt van de vinvis! Het zintuig zit in de kin en helpt hen waarschijnlijk bij het vangen van plankton. Het is ongeveer zo groot als een vuist van een volwassen man en het is omgeven door gelei-achtig materiaal. Het zintuig is nu pas gevonden, omdat het verstopt zat in het vet van de kin. Hoe het orgaan werkt is tot nu toe nog niet bekend.

De wetenschappers denken dat het te maken heeft met het filteren of opsporen van krill. De walvis heeft namelijk een bijzondere voedingswijze; Ze nemen een grote slok water (wel 80 ton) en filteren dat op krill, een garnaalachtige.

Het kan volgens de wetenschappers ook zijn dat het orgaan helpt bij het meten van plankton in het water.